uczulenie na gluten|celiakia objawy psychiczne|przepisy bez glutenu|kuchnia bez glutenu|bez glutenu celiakia|alergia na gluten|jedzenie bez glutenu|dieta gluten free|dieta bezglutenowa|gluten free|bez glutenu kuchnia|celiakia objawy|przepisy bez glutenu|bez glutenu przepisy|czy mam uczulenie na gluten|nadwrażliwość na gluten
We współczesności uczulenia związane z jedzeniem pojawiają się z większym natężeniem niż w latach ubiegłych. Dobrze chociaż, że diagnostyka tego typu stanów również stoi na lepszym poziomie. Przy nietolerancji na produkty zawierające gluten do głównych objawów, które powinny wzbudzić niepokój można zaliczyć: bóle jamy brzusznej, brak apetytu, często występujące biegunki, wymioty, a nawet owrzodzenia w okolicach jamy ustnej czy bóle migrenowe.
celiakia objawy psychiczne
Wskutek uczulenia na gluten może występować też niedokrwistość wywołana niedostatecznym poziomem żelaza we krwi, a także nieprawidłowości dotyczące krzepliwości. Rzecz jasna nie ma potrzeby, aby czekać na pojawienie się powyższych symptomów. Istnieje przecież możliwość zrobienia odpowiedniego testu. W oparciu rezultat potrzebne mogą być zmiany diety, a co za tym idzie – również stylu życia na co dzień. Z naszego jadłospisu musimy wykluczyć sporo rodzajów żywności. Niedozwolone są w szczególności: produkty zawierające ziarna takich zbóż, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Mamy tutaj na myśli nie tylko wyroby piekarnicze, ale również różnego rodzaju napoje – kawę zbożową, wódkę czy piwo. Osoby nietolerujące glutenu powinny pamiętać też o uważnym czytaniu listy składników produktów gotowych. Konieczne jest też unikanie jedzenia takich potraw, co do których nie mamy wiadomości na temat składu. Zarówno w wypadku żywności, jak i specyfików. Różnego rodzaju substancje konserwujące niemal na pewno zawierają gluten. Nie trzeba się jednak załamywać. Pozbawione glutenu pożywienie są aktualnie ogólnodostępne, nie tylko w miejscach z tzw. zdrową żywnością, ale również w sklepach ogólnospożywczych. Prócz tego wiele sklepów z pieczywem sprzedaje bezglutenowe wyroby. W jadłospisie korzystnie umieścić jak największe ilości pokarmów świeżyć, nie poddanych obróbce, takich jak rozmaite owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz nabiał – w naturalnej postaci. Dietę uczulonego na gluten również można skomponować w sposób zróżnicowany. Nie trzeba nawet wyeliminowanie słodyczy. Funkcjonowanie uczulonego na gluten pacjenta w aspekcie codziennym po prostu wymaga większej ostrożności w wyborze produktów żywnościowych oraz substancji leczniczych.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.